понеділок, 18 вересня 2017 р.

Містичне закулісся. За лаштунками навчального театру імені Івана Карпенка-Карого

Я приходжу на здачу спектаклю «Майстер і Маргарита» студентів 4-го курсу. Зал заповнений і переповнений – студенти сидять навіть у проході біля крісел. Ажіотаж стає зрозумілим уже після вистави. Схоже, що цих акторів любить публіка. Під час спектаклю глядачі бурно реагувати на появу того чи іншого персонажа на сцені. Та й не дивно – все ж це вистава «Майстер і Маргарита» - текст, який притягує своєю силою, містичністю і диявольщиною, і любов’ю. Це все акторам вдалось так влучно і вдало зіграти, що хочеться її передивлятись знову і знову. Майстерність цієї вистави – це робота і співпраця режисера та акторів.


Спектакль  робили частинами. Першу – у другій половині 3-го курсу. Другу – декілька місяців на 4-му. Потім грали для глядачів. Вкінці навчання (4-го курсу) був державний екзамен. На ньому був представник з театру Франка, який і оцінював.
Визначеної системи в театрі немає. Тобто кожен актор вкінці 4-го курсу повинен мати дві ролі, щоб отримати диплом.
Простір наповнюється змістом, коли актори зявляються на сцені. Здається, що ти мандруєш в часі, чи навіть між світами. Ось світ театру, яким він живе до появи людей. А ось – заповнений глядачами. Сюди кожен приносить якусь свою енергетику і настрій.

За лаштунками здається, що потрапляєш в інший, заборонений світ. Тут так якось магічно. Усі стіни розписані студентами. Це ті, хто грав в театрі свої останні спектаклі, залишали память про себе.


На другому поверсі заховано ще стільки речей. Реквізит, який тут зберігається – все ще використовується. 


Ось цей телевізор ще досі працює. Його списали буквально недавно.

Перед спектаклем Воланд проходить по залу з тростиною, розговорюється (розігріває голос).
Маргарита готує останні декорації


Режисер Леонід Остропольський (на сцені) дає останні настанови перед виставою.

Декорації - щось знайшли у театрі, щось робили самі актори.


x

Немає коментарів:

Дописати коментар